Albánsko sa stáva čoraz populárnejšou dovolenkovou destináciou z mnohých dôvodov. Jednak si tu užijete krásne pláže a okolitú prírodu, a jednak sa neoberiete o svoju dávku súkromia, pretože albánske pláže nie sú príliš preplnené. Služby sú na dobrej úrovni, a ak k tomu pridáme veľmi priaznivé ceny v reštauráciách alebo obchodoch a perfektnú gastronómiu, nemáme dôvod s rezerváciou dovolenky váhať.
V porovnaní s inými európskymi destináciami je Albánsko veľmi cenovo dostupné, či už ide o ubytovanie, stravovanie, alebo voľnočasové aktivity. Mnohé oblasti tejto destinácie ešte nie sú preplnené turistami, čo oceníte najmä v prípade, že si chcete vychutnať pokojnú single dovolenku, romantickú dovolenku s partnerom alebo príjemnú rodinnú dovolenku.
Počas dovolenky v Albánsku máte príležitosť relaxovať na nádherných plážach, ale si aj spraviť výlet za historickými pamiatkami. Navštíviť staroveké ruiny, stredoveké hrady alebo múzeá. V mnohých mestách objavíte osmanské alebo byzantské pamiatky. Albánsko má nádherné pláže s krištáľovo čistou vodou, najmä pozdĺž Albánskej riviéry. Hory, jazerá a národné parky vás pozývajú na turistiku objavovať prírodné krásy.
Albánsko má stredomorské podnebie s horúcimi suchými letami a miernymi daždivými zimami. Teploty v letných mesiacoch často dosahujú 30 – 35 °C, zatiaľ čo zimné teploty sa pohybujú okolo 5 – 10 °C v pobrežných oblastiach a nižšie vo vnútrozemí.
Najlepší čas na návštevu Albánska je od mája do septembra. Počas týchto mesiacov je počasie teplé a slnečné, ideálne na plážové aktivity a objavovanie prírody. V júli a auguste môžu byť niektoré pláže preplnené, takže ak si chcete užiť pokojnejšiu dovolenku, ideálny bude máj, jún alebo september.
V Albánsku si dosýta užijete zdravé lokálne suroviny, medzi nimi ovocie, ryby, mliečne výrobky, zeleninu a mäso. Olivový olej a čerstvé bylinky a koreniny dodávajú pokrmom autentickú chuť. V každom regióne Albánska natrafíte na rôzne špeciality. S pokrmom zvaným burek sa stretnete takmer všade v Albánsku. Ide o cesto plnené syrom, zeleninou alebo mäsom, ktoré vyzerá ako tradičná slovenská klobása alebo jaternica. Cesto je stočené do tvaru slimáka a upečené. Stredomorskou špecialitou sú aj listy viniča v tvare roliek, ktoré sú plnené ryžou, kapustou alebo mäsom. Čímkoľvek. Ochutnať tu môžete aj jahňacie pečené v jogurte, polievku z kyslého mlieka tarator alebo obľúbenú baklavu.
Albánsko sa v súčasnosti považuje za malé Taliansko. Príďte si vychutnať jeho typickú atmosféru, niekde pokojnejšiu, inde rušnejšiu. V ponuke zájazdov CK Turancar nájdete dovolenkové ponuky pre overené lokality s kvalitným ubytovaním a službami, a tak sa nemusíte obávať, že sa vaša dovolenka skončí fiaskom. Buďte otvorení novým cestovateľským možnostiam a skúste dať šancu aj destináciám, o ktorých veľa nepočuť. Dovolenkou v Albánsku budete nadšení.